Samodzielna produkcja pasz

Samodzielna produkcja pasz może mieć wiele korzyści, ale tylko jeśli jest odpowiednio przygotowana. Najważniejszą zaletą jest oczywiście obniżenie kosztów karmienia zwierząt, gdyż to one stanowią największą część całkowitych kosztów produkcji. Jakie są zalety samodzielnej produkcji pasz i jakich błędów unikać? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.

Zalety i wady samodzielnej produkcji pasz.

Niewątpliwą zaletą własnej produkcji pasz, jest zdecydowanie ich niższy koszt. W ten sposób można obniżyć koszty o około 10% w porównaniu do gotowych pasz. Rozwiązanie to sprawdza się zarówno przy małych, jak i wielkich gospodarstwach. Oczywiście im większa liczba zwierząt, tym bardziej odczuwalna jest oszczędność. Niestety samodzielna produkcja pasz w dużych gospodarstwach oznacza konieczność zainwestowania w odpowiednie maszyny i podajniki. Niezbędna jest również duża wiedza o żywieniu poszczególnych gatunków zwierząt. Sprawę w małych gospodarstwach ułatwia posiadanie pastwisk, na których można wypasać krowy i kury.

Przygotowanie paszy.

Samodzielna produkcja pasz wymaga ich odpowiedniego przechowywania i przygotowania. Najczęściej do przygotowania pasz wykorzystuje się ziarna zbóż i roślin strączkowych, a szczególnie ziarna pszenicy, które odznaczają się wysoką energetycznością i strawnością. Należy pamiętać, o odpowiednim zmieleniu lub rozdrobnieniu pasz za pomocą śrutownika. Natomiast wykorzystując do karmienia owies, łubin lub bobik należy je obłuskiwać, co poprawi ich strawność oraz zwiększy energetyczność (nawet o 20–30%). Paszę należy dodatkowo wzbogacać, aby była ona pełnowartościowa w zależności od gatunku zwierząt i ich potrzeb, można wykorzystać dodatki naturalne (poekstrakcyjna śruta sojowa, mleko i jego przetwory) lub gotowe. Stosując gotowe dodatki do pasz, zyskuje się pewność, że przy ich odpowiednim dawkowaniu karma będzie pełnowartościowa, a ostateczne produkty (mięso, mleko, jaja) wysokiej jakości.

Najczęściej popełniane błędy.

Własne produkcja pasz, przy ich prawidłowym skomponowaniu pozwala na uzyskanie wyników w przyroście masy zwierząt, czy ilości znoszonych jaj, podobnych do tych u zwierząt karmionych gotowymi, pełnowartościowymi mieszankami. Jednak, aby tak było trzeba dbać o prawidłowe przygotowanie paszy.

Oto najczęściej popełniane błędy przy produkcji pasz:

  • nieodpowiednie przygotowanie paszy – ziarna powinny być rozdrobnione, gdyż podane w całości nie są w pełni strawne dla zwierząt, a co za tym idzie, organizm nie wykorzystuje wszystkich składników pokarmowych. Jednak zbyt drobne zmielenie paszy powoduje, że zaczyna ona pylić, co negatywnie wpływa na zdrowie zwierząt;
  • nieprawidłowe bilansowanie diety – chodzi tu głównie o dodatki do paszy, które mają ją wzbogacić w aminokwasy, witaminy i mikroelementy. Trzeba to robić z dużą dokładnością, bo zbyt niska ich zawartość sprawi, że żywienie nie będzie pełnowartościowe, a zbyt duża ilość może zaszkodzić zwierzętom;
  • niedokładne mieszanie pasz – sprawia, że jedne zwierzęta dostają paszę z mniejszą zawartością dodanych produktów uzupełniających, a inne ze zbyt dużą.