Podłogi w kuchni – jakie płytki wybrać?

Kuchnia to pomieszczenie, które użytkowane jest przez nas każdego dnia. To dlatego pokrycie podłóg kuchennych musi być wyjątkowo trwałe, odporne na działanie czynników zewnętrznych i uszkodzenia mechaniczne oraz – oczywiście – doskonale wpasowane w całą aranżację. Wśród setek różnych wzorów kuchennych płytek podłogowych trudno jest wybrać materiał idealny, który spełni wszystkie nasze wymagania.

Rodzaje płytek ceramicznych

Wśród kilku rodzajów płytek ceramicznych szczególnie warto zwrócić uwagę na płytki gresowe i terakotowe. Płytki gresowe występują w wielu różnych kolorach i wzorach, są odporne i stosunkowo twarde. Można je czyścić silniejszymi środkami chemicznymi oraz mają niską przepuszczalność wilgoci. Płytki terakotowe produkowane są z wypalanej gliny oraz pokrywane specjalną substancją. Wśród nich można dowolnie wybierać wzory i faktury – możemy znaleźć również płytki idealnie imitujące drewno lub płytki bez pokrycia, które zachowały swój specyficzny kolor i fakturę.

Jak dobrać płytki do aranżacji?

Płytki w kuchni powinny być idealnie dobrane do aranżacji. W mniejszych kuchniach sprawdzą się jasne, błyszczące kafelki, które odbijają światło i sprawiają, że pomieszczenie wydaje się optycznie większe i bardziej przestronne. Częstym błędem jest wykorzystywanie w niewielkich kuchniach bardzo dużych płytek: sprawiają one nienaturalny efekt wizualny. Podłoga w kuchni powinna być również przynajmniej o kilka tonów jaśniejsza lub ciemniejsza od mebli i ścian – wykorzystywanie białych mebli i białych płytek nada wrażenia sterylności, a ciemna kolorystyka całego wyposażenia przytłoczy wnętrze. Doskonale sprawdzą się brązowe, naturalne kafelki jak parkiet, które uczynią aranżację bardziej naturalną, lekką i elegancką. Pasują do nich zarówno ciemniejsze, nowoczesne meble, jak i jasne szafki w stylu rustykalnym. Wśród płytek imitujących drewniany parkiet znajdziemy mnóstwo wzorów i kolorów, które z pewnością dopasujemy do wystroju całego pomieszczenia.